23.-24.Maj 2014

Utrinki Rally Saturnus 2014
Prvič v zgodovini Saturnusa slavila dvojno zmago sin in oče!

Prvič v zgodovini Saturnusa slavila dvojno zmago sin in oče!

S sobotnimi hitrostnimi preizkušnjami  Janče – Metnaj – Višnja Gora,  se je zaključil že 37. Rally Saturnus. Končni zmagovalec je Nemec Herman Gassner mlajši z Mitsubishi Lancerjem EVO X R4, ki je dobil kar sedem hitrostnih preizkušenj od osmih.


37. Rally Saturnus je imel nekaj več kot 147 kilometrov hitrostnih preizkušenj in je štel za evropski pokal, slovensko državno prvenstvo in pokal Mitropa. Drugo mesto je zasedel Hermann Gassner starejši, ki je zaostal minuto in šestnajst sekund, tretje mesto pa je zasedel Čeh Vojtech Štajf, ki je za zmagovalcem zaostal minuto in dvajset sekund.


V slovenskem državnem prvenstvu je slavil dvakratni zaporedni zmagovalec relija Saturnus, Aleks Humar pred Rokom Turkom in Alanom Pajkom.

V pokalu Mitropa je bil najhitrejši Nemec Hermann Gassner starejši pred Aleksom Humarjem in Hrvatom Viliamom Prodanom. Z zmago je Gassner starejši tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku pokala Mitropa. Vodilni po dveh relijih Manuel Koessler je odstopil na HP 7 Višnja Gora.


Končni rezultati:

1.         Gassner jr./Mayrhoffer (NEM) (Mitsubishi Lancer EVO X R4) 1:32:54,4

2.         Gassner/Thannhauser (NEM) (Mitsubishi Lancer EVO X R4) + 1:16,1

3.         Štajf/Rajnoha (ČEŠ) (Subaru Impreza STI) + 1:20,3

4.         Humar/Rus (SLO) (Renault Clio R3) + 1:48,8

5.         Avci/Gucenmez (TUR) (Mini Cooper RRC) + 2:30,9

6.         Turk/Ložnar (SLO) (Peugeot 208 R2) + 4:18,4

7.         Pajk/Cevc (SLO) (Peugeot 208 R2) + 6:00,8

8.         Puskadi/Godor (MAD) (Škoda Fabia S2000) + 6:01,9

9.         Novak/Čar (SLO) (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 6:13,7

10.       Prodan/Draženovič (HRV) (Renault Clio R3) + 6:48,7


Gassner mlajši najhitrejši na HP Stožice

Gassner mlajši najhitrejši na HP Stožice

Na prvi hitrostni preizkušnji je bil najhitrejši Nemec Hermann Gassner mlajši z Mitsubishi Lancerjem, drugo mesto je zasedel njegov rojak Manuel Koessler s Subaru Imprezo, tretji pa je bil Turk Yagiz Avci z Mini Cooperjem. Najboljši slovenski predstavnik je bil zmagovalec zadnjih dveh let, Aleks Humar, ki je zasedel sedmo mesto in je za zmagovalcem zaostal za dobre štiri sekunde. Rezultate današnjega Superspeciala si lahko ogledate na spodnji povezavi.

http://results.omikronplus.si/live/Saturnus2014/live.html

Jutri se Rally Saturnus nadaljuje s hitrostnimi preizkušnjami Janče – Metnaj – Višnja Gora.

 

Novinarska konferenca pred začetkom 37. Rallyja Saturnus

Novinarska konferenca pred začetkom 37. Rallyja Saturnus

Tik pred uradnim začetkom 37. Rallyja Saturnus je v prostorih Športnega parka Stožice potekala novinarska konferenca na kateri so sodelovale posadke Yagiz Avci/Bahadir Gucenmez, Manuel Koessler/Benedikt Hofmann, Aleks Humar/Florjan Rus in predstavnik organizatorjev Matjaž Možina.

Na začetku je Matjaž Možina dejal, da organizatorji komaj čakajo, da se vse skupaj začne. Na štartu je 64 posadk. Ukrajinec Oleksander Saliuk je organizatorjem ponoči sporočil, da se na žalost ne bo uspel udeležiti letošnjega Saturnusa, zaradi nastale politične krize in vojnega stanja v domovini. Domači matador Aleks Humar je na vprašanje ali lahko ponovno zmaga, dejal da bo letos zelo težko ponoviti zmago, zaradi močne zasedbe iz tujine. »Mislim, da je realnost, da se uvrstiva nekje do petega mesta, pričakujem pa višjo uvrstitev v državnem prvenstvu.«

Turek Yagiz Avci je na vprašanje kako to, da ste se odločila za prihod v Slovenijo, dejal: »V turškem državnem prvenstvu imamo pravilo, da lahko prinesemo nekaj dodatnih točk iz gostujočega relija. Na prvem reliju v Turčiji smo odstopili tako, da želimo sedaj nadomestiti manjko točk. Izbrali smo Slovenijo, ker ustreza našemu koledarju in ker šteje za Evropski rally pokal, kjer so točke nekoliko višje.« Nemec Manuel Koessler, vodilni v pokalu Mitropa je dejal, da ga veseli dejstvo, da ima letos na voljo nov avto, s katerim želi obdržati vodstvo v pokalu Mitropa.
Florjan Rus: Zlagal bi se, če bi rekel, da strah občasno ni prisoten, vendar Aleksu zaupam 110%

Florjan Rus: Zlagal bi se, če bi rekel, da strah občasno ni prisoten, vendar Aleksu zaupam 110%

Aleks Humar in Florjan Rus sta dvakratna zaporedna zmagovalca relija Saturnus in dvakratna zaporedna prvaka v slovenskem državnem prvenstvu. S precej manj zmogljiv avtomobilov od tekmecev dosegata izjemne rezultate. Intervju smo opravili s sovoznikom Florjanom Rusom.


Lani sta z Aleksom osvojila že drugi zaporedni naslov. Več kot očitno sta se v dirkalniku odlično ujela. Ali sta dobra prijatelja tudi izven dirkaških stez?

Seveda sva prijatelja tudi izven avta, to je osnova za dobro sodelovanje v avtu. Ne glede na to, da sva dokaj različne starosti imava presenetljivo veliko skupnih točk.

Na reli Saturnus prihajata kot tretje uvrščena v pokalu Mitropa. Ali je glavni cilj v letošnji sezoni pokal Mitropa ali osvojitev tretjega zaporednega naslov v slovenskem državnem prvenstvu?

Cilj v obeh prvenstvih je zaključiti sezono na kar se da visokem položaju. Vsekakor je v planu še ena zvezdica v državnem prvenstvu, v pokalu Mitropa sodeč po dosedanjih rezultatih pričakujeva mesto na zmagovalnem odru.

Naskakujeta tris zaporednih zmag na Saturnusu in zdi se, da bo naloga letos nekoliko težja, saj bo zlasti konkurenca iz tujine močnejša kot lani. Kaj pričakujeta od letošnjega relija Saturnus?

Konkurenca je letos zares močna, zato bi bila ponovna zmaga res nekaj neverjetnega. Dirko bova začela v svojem ritmu in nato na podlagi rezultatov prilagajala tempo glede na konkurenco.

Vas je ob vratolomnih vožnjah Aleksa kdaj strah ali ste 100% skoncentrirani na branje zapiskov?

Zlagal bi se če bi rekel da strah občasno ni prisoten, vendar Aleksu zaupam 110%. Strah me je pred kakšno zahtevno hitrostno preizkušnjo, na samih brzincih pa ni časa za strah.

Zdi se, da sta dirkaško superiorna. S Renault Cliom R3, ki je gnan na dvokolesni pogon, sta hitrejša od mnogo bolj zmogljivih dirkalnikov, ki jih poganja štirikolesni pogon. Imata cilj, da bi v prihodnjih sezonah nastopila tudi z nekoliko močnejšim dirkalnikom?

Želja je vedno prisotna vendar menim da za to ni veliko možnosti. Glede na splošno situacijo z sponzorji in tudi glede na najine zmožnosti vožnje, lahko mešava štrene v dvokolesno gnani kategoriji, želja pa so seveda dirke višjega rang, kjer sva že pokazala svojo hitrost, predvsem ERC in WRC.