23.-24.Maj 2014

Občine

MESTNA OBČINA LJUBLJANA
 

Ljubljana je športno mesto, to dokazujemo iz dneva v dan, tako s skrbjo za usmeritev najmlajših na zdravo športno pot, kot tudi z vzpostavitvijo pogojev za aktivno preživljanje športnih in rekreativnih ur naših meščank in meščanov, pa vse do organizacije vrhunskih tekmovanj najvišjih kakovostnih razredov. Športniki radi tekmujejo v Ljubljani tudi zaradi fantastičnega vzdušja, za katerega med tekmovanji poskrbijo gledalci! In tako bo – v to sem trdno prepričan - tudi na Rallyju Saturnus, ki je trdno zasidran v ljubljanskem športnem koledarju. Najboljši prostori za ogled vragolij so že rezervirani in čakamo samo še na štart! Ko govorimo o Ljubljani in športu, pa nikakor ne moremo mimo največjega športnega dogodka leta v Ljubljani – Evropskega prvenstva v košarki, ki ga bomo gostili septembra! Verjamem, da ga tudi ljubitelji in navijači ter tekmovalci v avtomobilističnih športih komaj čakajo.

Spoštovani organizatorji!
Čestitam vam za pogumno, strokovno in predano delo pri pripravi že 37. Rallyja Saturnus. Prepričan sem, da boste tudi letos tekmovanje pripravili na najvišjem kakovostnem nivoju ter nam znova postregli z bencinskimi presežki.

Spoštovani gledalci!
Rally Saturnus bo na naše ceste znova pripeljal najboljše voznike, ki bodo poskrbeli za obilico zanimivih in vznemirljivih trenutkov, vas pa prosim, da pri spremljanju dirke poskrbite za svojo varnost s tem, da upoštevate navodila organizatorjev! Tako bo Rally Saturnus zares prava poslastica za vse! Dobrodošli v Ljubljani, najlepšem mestu na svetu, ki s svojo srčnostjo, varnostjo, čistim in zelenim okoljem očara prav vse. 

župan Mestne občine Ljubljana
g. Zoran Janković 
OBČINA ŠMARTNO PRI LITIJI


Šmartno pri Litiji leži v Zahodnem Posavskem hribovju na nadmorski višini 252 m. Že sam pogled na zemljevid nam pove, da se tu križajo poti (za smer Litija - Ljubljana oziroma Litija - Zagorje, nato v Kostrevniško dolino proti Moravčam in mimo Bogenšperka skozi Temenico do ceste Ljubljana -Zagreb ter skozi Zavrstniško dolino čez Trebeljevo za Ljubljano).Šmartno pri Litiji je gručasto naselje, ki leži 3 km jugovzhodno od Litije.Geološka podoba območja je zelo pestra. Najstarejše kamnine segajo v obdobje karbona in perma - skrilavi glinovci, kremenovi peščenjaki in konglomerati,ob potokih so našli holocenske naplavine, prisoten je tudi dolomit in druge kamnine, proti Zavrstniku so v peščenjaku našli številne rastlinske fosile.Okolica Šmartna je obdana s hribovjem, ki kotlini daje podobo pravokotne oblike: na severozahodu je Sitarjevec, na vzhodu Ojstrmanov hrib, na jugovzhodu Kuheljnov hrib, Veliki in Mali Oblak, Cvingar, na zahodu pa Tičnica in Strmenca. Skozi naselje teče potok Reka, ki izvira v Reki-Gozdu,vanj se izlivata še Črni potok in Kostrevniški potok. Potok Reka se kot največji pritok pri vasi Breg izlije v Savo. Osrednji, starejši del Šmartna,se je razvil ob trgu poleg župnijske cerkve, medtem ko se novejši,stanovanjski del, širi proti severu na območje Ustja in na Jeze ter proti jugu. Naselje Ustje je bilo kraju priključeno leta 1989. Pripadajoča zaselka sta še Roje in Slatna. Šmartno je pomembno prometno križišče cest proti Litiji in Zasavju, skozi Jablaniško dolino v Moravče in Mirnsko dolino, prek Bogenšperka v Temeniško dolino in skozi Zavrstnik proti Ljubljani.Milan Izlakar, župan Občine Šmartno pri Litiji

Vljudno vabljeni!

Župan občine Šmartno pri Litiji
g. Milan Izlakar


OBČINA IVANČNA GORICA


Spoštovane ljubiteljice in ljubitelji avto-moto športa, obiskovalke in obiskovalci 36. Relija Saturnus! Kot v zadnjih šestih letih, bosta tudi letos dve hitrostni preizkušnji relija – HP Metnaj in HP Višnja Gora – potekali na območju občine Ivančna Gorica, ki je v dirkaškem smislu predvsem dom motociklističnih zanesenjakov. Tako se pri nas vsako leto zvrstijo tekmovanja, ki jih organizirata AMD Šentvid pri Stični in MK Fire group Ivančna Gorica, stalnica na koledarju pa postaja tudi gostovanje legendarnega Relija Saturnus. Kraji, ki jih boste obiskali ob ogledu relija pri nas, so le nekateri izmed dvanajstih biserov občine Ivančna Gorica, združenih pod sloganom »Prijetno domače«. Naše poslanstvo je ustvarjanje pozitivne klime in pogojev za življenje tako občanov kot naših gostov, obiskovalcev in popotnikov. V ta namen smo oblikovali tudi turistično krožno pot Prijetno domače, ki bi obiskovalce pripeljala do vseh zanimivosti naše občine in ponudbe, ki jo premorejo naši občani. Verjamem, da nas na svojstven način povezujejo tudi takšni projekti kot je že 36. Reli Saturnus in menim, da bi bilo lahko podobnih prireditev še več, tudi na ostalih področjih. Vse obiskovalke in obiskovalce relija vabim torej, da si gledate reli tudi v naši občini, kjer vam zagotavljam, da se boste tudi po zaključku prireditve lahko še malce pomudili in se počutili prijetno in domače.

Dobrodošli!

Župan občine Ivančna Gorica
g. Dušan Strnad


OBČINA GROSUPLJE


Občina Grosuplje je srednje velika slovenska občina, ki leži na jugovzhodnem robu slovenskega glavnega mesta in ima dobrih 19.000 prebivalcev. Znana je predvsem po svoji bogati kulturni in zgodovinski dediščini in kot razvito obrtno in industrijsko mesto, ki je od Ljubljane oddaljeno le dobrih deset minut vožnje po avtocesti v smeri proti Novemu mestu. V naši občini je dejavnih preko 60 kulturnih in športnih društev, v katerih aktivno deluje skoraj 5000 naših občanov. Ti skrbijo za bogato kulturno in športno življenje v naši občini, namenjeno vsem generacijam. Na tem mestu pa velja omeniti tudi odmevnejše prireditve, Kolesarski maraton treh občin, Grosuplje v jeseni in Silvestrovanje na prostem. 
Občino Grosuplje velja obiskati tudi zaradi njenih naravnih in kulturnih turističnih znamenitosti. Živimo sredi skrivnostnega kraškega sveta, polnega naravnih lepot. Največji sta Krajinski park Radensko polje, kjer lahko čarobnost območja in pestrost rastlinskega ter živalskega sveta odkrivamo skozi vse letne čase in Županova jama, ki jo povezuje sedem čudovitih dvoran in je ena najlepših kraških jam v Sloveniji. V neposredni bližini Županove jame se nahaja Tabor Cerovo, eden redkih protiturških taborov, ki so se ohranili do današnjih dni. Na sledove starih časov pa nas še posebej spominja Magdalenska gora, katero pestra zgodovina arheoloških raziskav in bogate arheološke najdbe uvrščajo med najbolj znana arheološka najdišča v Sloveniji. Kjer se konča Ljubljana in prične mehkoba dolenjskih gričev in zelenih dolin, kjer se mestni utrip prepleta s podeželjem, kjer vas pričakata topel pozdrav in prijazen stisk roke, tam je doma naša občina Grosuplje. 

Vabljeni!

Župan občine Grosuplje
dr. Peter Verlič