23.-24.Maj 2014

Na ogled avtomobilske dirke s trezno glavo

O obnašanju gledalcev ob trasi rallyjev je bilo prelitega že veliko črnila, kot se reklo nekdaj, in marsikdo bo ob tem pripomnil, da ponavljamo že znane stvari. Ampak, vsakokrat, ko stojim ob robu hitrostne preizkušnje, ugotavljam, da je še veliko gledalcev, ki pravil obnašanja na avtomobilski dirki ne poznajo. Ali pa, kar je še slabše, jih poznajo, pa jih ne upoštevajo! Zato bomo to še kar ponavljali in ponavljali. Ker je bistvenega pomena za varno izvedbo vsake prireditve in odločilno vpliva na zadovoljstvo tako obiskovalcev, kot organizatorjev in, nenazadnje, nastopajočih. 

 Že sam odhod na rally zahteva nekaj minimalnih priprav. Prav je, da se čim bolj podrobno informiramo o trasi dirke in HP, ki si jih želimo ogledati, ter predvsem o možnostih dostopa na atraktivna mesta. Na to temo je tudi pri nas v zadnjem času že dobro poskrbljeno z vodiči in podatki na različnih spletnih portalih. Ne glede na vreme ob odhodu na dirko imejte absolutno s seboj v avtomobilu vsaj en rezervni komplet oblačil in obutve, pa kašno jakno in kapo. Če vse to leži neuporabljeno v avtomobilu, ni nič narobe, če pa boste potrebovali, bo pa super!

Ob prihodu na točko, s katere boste spremljali dirko, izberite mesto, kjer boste lahko lepo videli dirkalnike, pazite pa tudi na to, kam lahko v primeru potrebe pobegnete oziroma se hitro umaknete. Prav pride tudi kakšno debelo, močno drevo, za katerega se lahko skrijete, če odnese katerega od dirkalnikov s proge. To se namreč lahko zgodi tudi na mestih, ki sicer delujejo varno, saj vozniki ne zapeljejo s proge vedno tam, kjer se zgodi težava, pač pa  položaj rešujejo in lahko zletijo s proge kjerkoli. Vsekakor pa vedno upoštevajte navodila redarjev, policistov in drugih uradnih oseb. Včasih se komu od izkušenih gledalcev, ki avtošport spremljajo že veliko let, zdi brez pomena opozarjanje na varnost, vendar velja navodila striktno upoštevati. Tudi zaradi dajanja dobrega zgleda mlajšim in manj izkušenim, zato pa velikokrat bolj objestnim gledalcem.

Absolutno pa ne odobravamo pretirane uporabe alkohola ob ogledu avtomobilskih dirk. Vožnja in alko9hol pač ne gresta skupaj, četudi smo samo opazovalci. No, eno ali dve pivi preko celega dne morda ne bosta škodili, marsikdo misli. Pa ni vedno tako, kajti v močni pripeki lahko že eno pivo zmeša glavo in povzroči učinek celega six-packa! Vse prevečkrat vidimo tudi ob trasi rallyjev preveč opitih gledalcev in tudi zaradi njih lahko službeno predvozilo priporoči direktorju rallyja razveljavitev HP in posledično spremljamo etapo. Na veliko razočaranje vseh, še posebej tistih, ki navodila upoštevajo. Zato ob odhodu na ogled dirke trezno glavo in preudaren razmislek, da bomo brez skrbi uživali vsi.