23.-24.Maj 2014

Rok Turk uradno odjavil nastop na rallyja Saturnus

Rok Turk uradno odjavil nastop na rallyja Saturnus

Včeraj, v sredo, 9.maja 2012, je v javnosti odjeknila vest, da Roka Turka kljub drugačnim napovedim ne bo na rallyju Saturnus. Danes zjutraj je na naslov organizatorja tekmovanja prispela tudi uradna odjava, ki novice potrjuje. Hitra slovenska posadka, katere letošnja prioriteta so nastopi na Evropskem prvenstvu, tudi v sodelovanju z organizatorjem našega največjega rallyja ni uspela zagotoviti dovolj sredstev za nastop izven načrta, za kar je tako Roku Turku in Eneju Ložnarju, kot tudi organizatorjem dirke zelo žal. S tem bo zagotovo osiromašen tudi boj slovenskih posadk za vrh skupne uvrstitve na letošnjem rallyju.  

 V nekaterih spletnih medijih je včeraj kot strela z jasnega odjeknila novica, da Rok Turk in njegov sovoznik Enej Ložnar ne bosta nastopila ne letošnjem, jubilejnem 35. rallyju Saturnus. Vse je bilo še toliko bolj presenetljivo, ker je Rok sam še na ponedeljkovi konferenci za medije nastop na dirki potrdil. V večernih urah smo v pogovoru z 29-letnim idrijskim dirkačem izvedeli tudi za razloge, zaradi katerih je moral nastop na domačem asfaltu, katerega se je sicer zelo veselil, odpovedati. Kljub temu, da je tudi organizator tekmovanja v interesu zagotoviti čim kakovostnejši startni seznam, pomagal odpreti nekaj vrat, operacija ni povsem uspela, je pojasnil Rok. Razkorak med tisto vsoto, ki so jo potrebovali, in tisto, ki je bila zagotovljena, je bil prevelik. Tvegati, da jim zato v odločilnih trenutkih zaključka letošnje evropske sezone zmanjka sredstev, pa niso želeli. Takšna so bili nato danes zjutraj tudi pojasnila ekipe v uradni odjavi z rallyja, ki jo navajamo v celoti:  

 Spoštovani organizatorji 35. Rallya Saturnus, po včerajšnjem sestanku v klubu in burni polemiki o naši »neresnosti« v javnosti vam sporočamo, da nam je do zadnjega mogočega termina, to je do včeraj, 9.5.2012, uspelo zagotoviti le polovico potrebnih sredstev za nastop na dirki, ki smo si ga tako kot naši sponzorji zelo želeli. Zato smo žal morali sprejeti odločitev, da sodelovanje odpovemo. Prosimo vas za razumevanje in vam želimo uspešno izvedbo rallyja.

Marko Bogataj, predsednik AMK Recaro Slovenija
Rok Turk, Enej Ložnar  

 Predsednik organizacijskega odbora rallyja Saturnus Viktor Levec je odjavo z obžalovanjem potrdil. Kljub naši pomoči pač očitno sredstev ni bilo dovolj in dejstvo je, da bo zato konkurenca na rallyu osiromašena, predvsem kar se tiče boja slovenskih posadk za prvo mesto. Vsi skupaj obžalujemo, da se je to zgodilo, vseeno pa smo prepričani, da bo rallyju v primerjavi z lansko izvedbo vseeno uspelo narediti korak naprej tako v številu nastopajočih posadk, kot tudi njihovi kakovosti, je še pojasnil Levec.  
Utrinki Rally Saturnus 2014

Preberi več

Prvič v zgodovini Saturnusa slavila dvojno zmago sin in oče!

S sobotnimi hitrostnimi preizkušnjami  Janče – Metnaj – Višnja Gora,  se je zaključil že 37. Rally Saturnus. Končni zmagovalec je Nemec Herman Gassner mlajši z Mitsubishi Lancerjem EVO X R4, ki je dobil kar sedem hitrostnih preizkušenj od osmih.


Preberi več

Gassner mlajši najhitrejši na HP Stožice

Na prvi hitrostni preizkušnji je bil najhitrejši Nemec Hermann Gassner mlajši z Mitsubishi Lancerjem, drugo mesto je zasedel njegov rojak Manuel Koessler s Subaru Imprezo, tretji pa je bil Turk Yagiz Avci z Mini Cooperjem.


Preberi več

Novinarska konferenca pred začetkom 37. Rallyja Saturnus

Tik pred uradnim začetkom 37. Rallyja Saturnus je v prostorih Športnega parka Stožice potekal novinarska konferenca so na novinarski konferenci sodelovali posadke Yagiz Avci / Bahadir Gucenmez, Manuel Koessler / Benedikt Hofmann, Aleks Humar / Florjan Rus in predstavnik organizatorjev Matjaž Možina.


Preberi več

Florjan Rus: Zlagal bi se, če bi rekel, da strah občasno ni prisoten, vendar Aleksu zaupam 110%

Aleks Humar in Florjan Rus sta dvakratna zaporedna zmagovalca relija Saturnus in dvakratna zaporedna prvaka v slovenskem državnem prvenstvu. S precej manj zmogljiv avtomobilov od tekmecev dosegata izjemne rezultate.

Preberi več

STORITEV RALLY SATURNUS - LIVE STREAM IZ HITROSTNIH PREIZKUŠENJ!

Za ogled vsebin pošljite SMS sporočilo s ključno besedo RALLY na 4333, kjer boste prejeli povratni sms sporočilo v katerem bo koda za dostop do storitve. Vse, kar morate narediti je vpisati kodo v mobilno aplikacijo ali na spletni strani pod rubriko Galerija/live stream.
Preberi več

Intervju z enim izmed favoritov letošnjega Saturnusa, Yagiz Avcijem

Yagiz Avci je štirikratni turški prvak v reliju in en glavnih favoritov 37. Saturnusa.

Preberi več

Opravili smo pogovor z legendo slovenskega relija Slavkom Komelom

Slavko Komel je odpeljal svoj prvi Rally Saturnus, ko se večina nastopajočih še niti rodila ni. Letos bo nastopil že dvaintridesetič!


Preberi več

Prispevek o letošnjem Saturnusu v oddaji Timeout na Šport TV

Za vse, ki ste zamudili včerajšnji prispevek o letošnjem Saturnusu, v oddaji Timeout na Šport TV.

Preberi več

Zbiranje stvari za prizadete na poplavljenih območjih na Balkanu

Slovenci se zelo dobro zavedamo pomena solidarnosti ob naravnih katastrofah. Vsi, ki ste zmožni in željni pomoči lahko v petek v Športnem parku Stožice dostavite prepotrebno pomoč prizadetim v poplavah na Balkanu.

Preberi več

17-letni Klemen Popit bo prvič nastopil na Saturnusu

Perspektivenin in talentiran mladi voznik, član AMD Slovenija Avto, ki je bil kot prvi slovenski voznik izbran na FIA Young Driver Excellence Academy 2013.

Preberi več

Tiskovna konferenca 37. Rally Saturnus

Danes so organizatorji iz AŠD SA-I, v prostorih AŠ 2005, na Koprski 98 v Ljubljani predstavili letošnji Rally Saturnus, ki bo 23. in 24. maja doživel že svojo 37. ponovitev.

Preberi več

Intervju z najhitrejšo slovensko voznico Asjo Zupanc

Posadka Asja Zupanc in Blanka Kacin velja za daleč najuspešnejšo žensko posadko v zgodovini samostojne Slovenije, izjemen uspeh sta dosegli leta 2011, ko sta osvojili pokal Mitropa, ki letos praznuje 50. let obstoja. V sezoni 2013 sta državno prvenstvo končali na tretjem mestu.

Preberi več

NOVA mobilna aplikacija Rally Saturnus 2014!

Za uporabnike operacijskih sistemov iOS (iTunes store), Android (Google play) in Windovs (Windows phone) je na voljo nova mobilna aplikacija Rally Saturnus. Aplikacija je na voljo tudi za tablične računalnike. Preberi več

Le še dober mesec dni nas loči do 37. rallyja Saturnus

Prejeli smo že prve prijave na 37. rally Saturnus, na kateri poleg domačih matadorjev pričakujemo tudi obilico atraktivnih dirkalnikov iz tujine. Prijavnico je poslala že tudi vodilna posadka v Mitropa pokalu iz Nemčije, M.Kosler/B.Hofmann (Subaru Impreza WRX R4).

Preberi več

Aleks Humar vabi vse navdušence rally na letošnji 37.rally Saturnus

Preberi več

50. Mitropa rally pokal tudi letos na Rallyju Saturnus

V letošnjem letu Mitropa rally pokal obeležuje svojo 50. letnico. V vsej zgodovini rallyja, tako mednarodni kot nacionalni ravni ne obstaja serija, ki bi imela tako dolgo tradicijo in veliko popularnost. Mitropa rally pokal si prizadeva pomagati, ne le voznikom v modernih in histročnih serijah, ampak tudi novincem (do 25 let) in jih spodbuja pri njihovem razvoju.

Preberi več

Reportaža Geko Ypres rally 2013!

Organizatorji rallyja Saturnus smo obiskali rally Ypres, ki šteje za evropsko rally prvenstvo (ERC) in je bil organiziran že 49 leto zapored. Hkrati je potekal tudi 21. rally historikov. Ypres se nahaja na severozahodu Belgije v flamski provinci. Mesto, ki ima nekaj več kot 35.000 prebivalcev je znano po tem, da so bili tu prvič uporabljeni bojni plini v prvi svetovni vojni. Mestna hiša v Ypresu pa spada v kulturno dediščino UNESCO.

Preberi več

Za nami polovica državnega prvenstva

Po končanem rallyju v Velenju je za nami polovica letošnjega državnega prvenstva Slovenije v rallyju. Glavna značilnost letošnje sezone je premoč Aleksa Humarja. Kljub temu, da lanski državni prvak sedi v šibkejšem dirkalniku s pogonom na en sam par koles in ob dejstvu, da je izpustil nastop na prvi dirki, pa postaja zelo resen kandidat za ubranitev naslova. V vodstvu je sicer še vedno Jani Trček, a je hitri Idrijčan vse bližje. Odpisati ne smemo niti izkušenega Darka Peljhana, pa tudi ne Asje Zupanc. 

Preberi več

Humar in Rus presenetljivo ubranila zmago!

Aleks Humar in Florjan Rus sta uspela ubraniti lansko zmago na rallyju Saturnus, čeprav za radi povsem novega avtomobila s pogonom le na en par koles nista sodila med glavne favorite. Toda drzna vožnja in nekaj smole tekmecev je bilo dovolj za izjemen rezultat. Po obilici težav sta se na drugo mesato povzpela Aleksandr Saliuk in Yevghen Chervonenko, tretja pa sta bila Hermann Gassner in Karin Thannhauser. A ker sta Nemca tekmovala s starim tipom pnevmatik, sta ju v uradni razvrstitvi FIA evropskega pokala na tem mestu zamenjala Jani Trček in Vili Ošlaj.     

Preberi več

V petek na vrhu Peljhan

Petkov Superspecial Stožice, začetno hitrostno preizkušnjo 36. Rallyja Saturnus je nekoliko presenetljivo, a zasluženo dobil Darko Peljhan. Tik za njim, z le dobro sekundo zaostanka, je v cilj pripeljal Boštjan Logar, tretji pa je bil prvi favorit dirke Hermann Gassner mlajši. Sledijo Hrvat Danijel Šaškin, naša Asja Zupanc in Nemec Robert Pritzl, potem pa na sedmem mestu že najdemo najhitrejšega v konkurenci vozil s pogonom na en par koles. To je bil v petek naš državni prvak Aleks Humar. V najhitrejši deseterici so še Jani Trček, Hermann Gassner starejši in Rok Turk. 

Preberi več

Po odstopu Gassnerja jr. v vodstvu spet Peljhan

Rally Saturnus ne prizanaša. Mokre hitrostne preizkušnje prvega sobotnega kroga so še bolj zahtevne, kot sicer, zato se tudi vrstni red spreminja. Presenečata predvsem Aleks Humar in Rok Turk, ki se z dirkalnikoma s pogonom na en par koles vozita skorajda vštric s štirikolesno gnanimi avtomobili. Dogajanje je prekinila le nesreča posadke Rajko Žakelj – Blaž Selan z Mitsubishijem Lancerjem Evo 9 na HP Višnja Gora, ko sta dober kilometer in pol po startu močno razbila svoj dirkalnik, a oba k sreči ostala nepoškodovana. Na isti HP, le nekaj kasneje je bilo konec dirke tudi za Hermanna Gassnerja mlajšega, ki je zapeljal s ceste in odstopil. Vodstvo je ponovno prevzel Darko Peljhan. Med vozili s pogonom na dve kolesi je bil najhitrejši Rok Turk, a so ga nato ustavile težave z dirkalnikom. 

Preberi več

Gassner le še 4 sekunde pred Peljhanom

Tudi v drugem delu sobotne etape rallyja Saturnus zanimivosti ni manjkalo. Najprej se je Hermann Gassner z odličnimi časi povzpel v vodstvo, a je na HP Višnja gora 2 nato Darko Peljhan svoj zaostanek za Nemcem prepolovil in v nedeljski del rallyja bosta oba voznika krenila z razliko vsega 4 sekund. Zelo blizu obema je po novem tudi Aleks Humar na tretjem mestu, ki po korekciji časa zaostaja le še slabih 18 sekund za vodilnim! Saliuk zaradi prebite pnevmatike zaostaja skoraj dve minuti in nima več pravih možnosti za preboj na vrh. 

Preberi več

Zadnji pogon ali kdo bo prvak ulice

Na rallyju so »glavni« dirkalniki s pogonom na vsa štiri kolesa, velika večina ostalih pa je takšnih s pogonom na prednja kolesa. Avtomobili, ki jih poganja le zadnji par koles, so redkost, še posebej pri nas. Zato je Aleš Zrinski, ki že nekaj sezon dirka z atraktivnim BMW M3, nekakšen posebnež. Letos pa je dobil ne le sledilca po izbiri dirkalnika, pač pa tudi resnega tekmeca. Mišel Zupančič je za svoj povratek v avtošport izbral rally in podoben avtomobil kot Aleš – BMW M3! In ker sta oba še soseda, bo njun dvoboj za vrh divizije H še toliko bolj zanimiv.      

Preberi več

V diviziji I najširši seznam kandidatov za vrh

Na prvem rallyju v Avstriji je odstopila vrsta favoritov, glavni dobitek pa je pobral Andrej Velkavrh. Voznik VW Pola sodi med favorite tudi na Saturnusu, a so osmoljenci iz Labotske doline odločeni obrniti položaj v svoj prid. V hitrih MG ZR105 se bodo za zmago borili Jan Oblak, Grega Premrl in Martin Mlinar, tu je še Fiat panda Klavdije Senica z novo sovoznico, pa Luka Kos in ostali v Polih, tako, da bo boj za stopničke neizprosen do zadnjih metrov rallyja. V Yugo pokalu pa po dolgih letih ne bo tako, saj je med šesterico prijavljenih skorajda razred zase Rok Nartnik.  

Preberi več

Novinarska konferenca tik pred pričetkom 36. Rallyja Saturnus

Na 3. Novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih pod stadionom v Stožicah tik pred pričetkom tekmovanja, so sodelovali Hermann Gassner mlajši, Asja Zupanc, Aleks Humar s sovoznikom Florjanom Rusom in kot predstavnik organizatorja Matjaž Možina, pomočnik direktorja rallyja za področje varnosti. Pogovor se je predvsem vrtel okoli slabe vremenske napovedi in uporabe novih pnevmatik, ki jih je FIA predpisala s 1. majem.       

Preberi več

Med »dvopogonci« kandidata za vrh Zanon in naš prvak Humar

Ne glede na dejstvo, da bo letos konkurenca med vozniki dirkalnikov s pogonom na vsa štiri kolesa nepričakovano številna, pa bo osrednjo pozornost ljubiteljev rallyja v boju za točke DP Slovenije vseeno privabila divizija 2. Številni hitri vozniki v preverjenih avtomobilih s pogonom na en par koles in nekaj atraktivnih novosti bo temperaturo že na prvi hitrostni preizkušnji dvignilo do vrelišča, položaj pa se bo verjetno ohladil šele po prihodu v cilj. Na seznamu prijavljenih je tokrat kar 10 posadk, razen morda dveh pa lahko vse računajo na boj za zmagovalne stopničke!    

Preberi več

Potno knjigo Saturnusa prevzelo 70 posadk

Vse je nared za začetek 36. Rallyja Saturnus. V sredo in četrtek so posadke popisovale progo, potno knjigo pa je prevzelo 70 posadk od 77 prijavljenih. Šest posadk se je organizatorji pravočasno odjavilo, ena pa ne. Hitrostne preizkušnje v soboto so večini znane, tiste v nedeljo pa nove za vase in prav te bodo odločale o uvrstitvah. Prva je zelo hitra in polna prevojev, druga pa dooolga, ozka in ima naporen makadamski del. Mnogi so mnenja, da bo za tiste manj izkušene posadke iz ozadja morda celo preveč zahtevna.      

Preberi več

Kdo je Aleksander Saliuk?

Aleksandr Saliuk je za površne spremljevalce avtomobilskega športa ena največjih neznank letošnjega rallyja Saturnus. A tudi boljši poznavalci, ki pa so pretežno orientirani na rallystično razvitejše regije v zahodni Evropi, kot so Skandinavija, britansko otočje, Francija in Italija, bi se hitro znašli v zadregi. Vseeno pa gre za znanega in uveljavljenega voznika, ki ima za sabo z uspehi bogato kariero. Ne moremo sicer trditi, da je ukrajinski dirkač glavni favorit za zmago na letošnjem rallyju Saturnus, prehitro pozabiti nanj pa tudi ne bi bilo pametno.  

Preberi več

Letos bo slovenska zmaga težko dosegljiva

Po lanski zmagi Aleksa Humarja so letos možnosti naših voznikov na Saturnusu manjše. Konkurenca za zmago v državnem prvenstvu je sicer ostra, kajti dokaj enakovredno se bodo zanjo potegovali zmagovalec Lavantalla Jani Trček, izjemno hitra Asja Zupanc, izkušeni vewteran Darko Peljhan, motivirani Rajko Žakelj in povratnik med »štiripogonce« Boštjan Logar. Humar bo nastopil z Renault Cliom R3 in utegne mešati štrene omenjenim, realnih možnosti za ubranitev lanskega dosežka pa nima.    

Preberi več

Kontakti vodij hitrostnih preizkušenj

Na sledeče telefonske številke lahko pokličete vodje hitrostnih preizkušenj:

Vodja HP 2, 5:

Stanko KRIŠTOF

 

068/ 149-149

Vodja HP 3, 6:

Tadej KRAŠEVEC

 

068/157-157

Vodja HP 4, 7:

Miha KOSEC

 

068/163-163

Vodja HP 8, 10:

Miran KRUŠNIK

 

068/181-181

Vodja HP 9, 11:

Željko NOVOSEL

 

068/185-185

Preberi več

Gassner ml. sebe ne šteje za favorita

Hermann Gassner ml. sodi med favorite letošnjega rallyja Saturnus, a sam o tem ni prepričan. Drugi nastop na naši dirki bo skušal izkoristiti za nabiranje kilometrine. Poznavalci uvrščajo Hermanna Gassnerja ml. med poglavitne favorite letošnjega rallyja Saturnus. A mladi nemški dirkač, ki bo nastopil s številko 1 na svojem Mitsubishiju Lancerju Evo10, ne misli tako, saj daje prednost voznikom v dirkalnikih razreda S2000 in R4, ki so zmogljivejši od njegovega. Skušal pa jim bo mešati štrene, podobno kot tudi njegov oče, Hermann Gassner starejši, v enakem dirkalniku. 

Preberi več

Letošnji je Peljhanov že 23. Rally Saturnus

Darko Peljhan in njegova nova sovoznica Tina Lazar, ki bosta na letošnjem rallyju Saturnus nastopila z dirkalnikom Mitsubishi Lancer Evo X, vsekakor sodita vsaj v širši krog favoritov, če že ne med najresnejše kandidate morda tudi za zmago. Ta bi bila za enega veteranov rallyja pri nas tretja po vrsti, odkar se je z našim najbolj slovitim rallyjem prvič srečal davnega leta 1990. Od takrat je na njem manjkal samo enkrat, kar pomeni, da bo letošnji nastop že 23. za hitrega Idrijca!

Preberi več

Vodnik za gledalce Rally Saturnus 2013

Na voljo je vodnik Rally Saturnus 2013  za gledalce,kjer najdete vse potrebne informacije o letošnjem rally-u:

Za prenos klikni na tukaj.

Preberi več

Državno prvenstvo Hrvaške znova na Rallyju Saturnus

Po razpadu skupne države so se slovenske in hrvaške posadke srečevale le na dirkah, ki so štele za obe državni prvenstvi. Tradicija je bila sicer v zadnjih letih prekinjena, a se spet obnavlja. Na Saturnusu bo nastopila osmerica posadk naših južnih sosedov, za zmago pa se bosta v Mitsubishijih borila Danijel Šaškin in Madžar Janosz Szilagyi. Oba sta lahko zelo visoko tudi v generalni uvrstitvi tekmovanja.   

Preberi več

36. Rally Saturnus se lahko prične!

Organizatorji so včeraj na 2. novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Hella Saturnus Slovenija predstavili še zadnje priprave in potek letošnjega rallyja Saturnus. Tekmovanje bo izpeljano že 36. leto zapovrstjo, tudi   letos pa bo moč videti nekaj novosti. Prijavljenih je 77 posadk, ki prihajajo iz 10 držav. Pričakovano največ, 44 je slovenskih. 

Preberi več

Video predstavitev posameznih HP

36. Rally Saturnus je tik pred vrati, saj nas loči do pričetka dirke le še 14 dni. V treh dneh dirkače čaka 6 različnih hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini nekaj več kot 193 km.

Preberi več

V Labotski dolini je Jani Trček dočakal zmago po 4 letih!

Na Lavantall rallyju slavil Harrach pred Baumschlagerjem, med Slovenci pa Jani Trček pred Žakljem in Turkom. Slednji dobil divizijo 2, v diviziji 1 pa najhitrejši Velkavrh. Do cilja le 16 naših posadk.

Preberi več

Lavantall rally tudi letos pričenja DP Slovenije

DP Slovenije se tradicionalno pričenja v Labotski dolini na avstrijskem Koroškem  

Preberi več

Seminar Varnost v avto športu

Od 5. do 7. aprila je v Velenju potekal seminar z naslovom Varnost v avto športu pod okriljem Sveta športnih funkcionarjev v okviru Zveze za avto šport Slovenije - AŠ 2005.


Preberi več

Dejan Grabner in Gašper Jereb na rallyju Monte Carlo novodobnih energij

Na letošnjem, že 14. Po vrsti, rallyju Monte Carlo novodobnih energij (rallye Monte Carlo des energies nouvelles) sta odlično nastopila tudi člana AMD Slovenija avto Dejan Grabner in Gašper Jereb.

Preberi več

36. rally Saturnus se predstavi

Prva predstavitev 36.rallyja Saturnus postregla z novostmi. Nič več Zasavja, nove HP v okolici Ljubljane.  

Preberi več

Video predstavitev 36. Rally Saturnus

Preberi več

Marko Jeram zmagal tudi v Veliki Britaniji

Na Malcolm Wilson rallyju v Veliki Britaniji je Marko Jeram s sovoznikom Steveom Greenom zmagal v razredu RF1,4. 

Preberi več

Marko Jeram bo dirkal v Veliki Britaniji

Marko Jeram na startu rallyja v Veliki Britaniji, ki ga organizira njegov delodajalec Malcolm Wilson. Vozil bo Nissan Micro.

Preberi več

Aljoša Novak in Rok Turk dirkala na severu

Drugi rally ERC v Latviji dobil Jari Ketomaa, Slovenca Aljoša Novak in Rok Turk na 7. oziroma 8. mestu med vozili s pogonom na en par koles. 

Preberi več

Kopecky pol sekunde pred Bouffierjem, Turk pokvaril uvrstitev

Lanski zmagovalec Jan Kopecky je v finišu za pol sekunde ugnal Bryana Bouffierja in ponovil zmago na Jaenner rallyju. Tretje mesto pripadlo Baumschlagerju, Rok Turk pa je zapravil odlično uvrstitev zaradi napačne izbire pnevmatik. 

Preberi več

V vodstvu Kopecky, Turk drugi v razredu

Po prvem dnevu vodi Kopecky pred Bouffierjem in Baumschlagerjem, Turk soliden 33 in drugi v razredu R2. 

Preberi več

Jaenner rallye v Avstriji odpira letošnjo dirkaško asezono

Letošnja rally sezona se pričenja takoj po praznikih z 30. Jaenner rallyjem v Avstriji, ki velja za ERC. Prijavljenih je 96 posadk iz 11 držav, med njimi tudi naša Rok Turk in Enej Ložnar. Ceremonialni štart bo nocoj, cilj pa v soboto pozno popoldan. 

Preberi več

AMD Slovenija avto klubski prvak Slovenije v rallyju

V konkurenci NTLČ oziroma društev je AMD Slovenija avto osvojil naslov prvaka. To se je zgodilo prvič po letu 2005, največ zaslug pa gre Pajku in Fakinu.  

Preberi več

Idrijo dobil Smiderle, Humar odstopil že v petek

Aleks Humar je na rallyju Idrija odstopil že na Superspecialu. Itralijan Andrea Smiderle je dobil dirko, Darko Peljhan pa rekordno 27 zmago za DP Slovenije. Zadnja prvaka sta posala Alan Pajk v drugi in Jernej Fakin v prvi diviziji. 

Preberi več

Na rally v Idriji se je prijavilo 68 posadk

Na zadnji dirki DP Slovenije v rallyju, ki bo ta konec tedna v Idriji, prijavljenih 68 posadk. Prvi favorit ponovno Alereks Humar, neznanka pa je Italijan Andrea Smiderle v Peugeotu 207 S2000. Zelo ostra je  konkurenca med vozili s pogonom na en par koles. 

Preberi več

Humar in Rus odlična tudi v Italiji

Humar in Rus z zmago med našimi le potrdila naslov prvakov, s 4. mestom pa krojila tudi vrh skupne uvrstitve. Boštjan Logar drugi skupno in prvi v diviziji 2, David Komar pa peti in prvi v divizji 1. 

Preberi več

Po zmagi v Mariboru Humar in Rus že prvaka

Četrta letošnja zmaga za Aleksa Humarja in Florjana Rusa, ki sta tako že prvaka! Spet druga, a daleč zadaj, Darko Peljhan in Igor Kacin. Divizija 2 Logarju in Zupanu, divizija 1 pa Fakinu in Volčiču.

Preberi več

Rally Maribor to soboto že desetič

Rally Maribor slavi 10 jubilej. Prijavljenih je 44 posadk, trasa bo krajša, a že vedno zahtevna, prvi favorit pa ostaja Aleks Humar. Prihaja tudi Madžar Janosz Szilagy, ne bo pa letos Avstrijcev. 

Preberi več

Aleks Humar in Florjan Rus osvojila tudi Velenje

Zmagovalca prvih dveh rallyjev letošnjega DP Slovenije Aleks Humar in Florjan Rus sta bila nepremagljiva tudi na tretji dirki v Velenju. Drugouvrščena Darko Peljhan in Igor Kacin sta zaostala več kot tri minute, tretje mesto pa je osvojila madžarska posadka Zoltan Bessenyey – Julianna Nyirfas.  

Preberi več

Samo rally Saturnus z več ponovitvami kot Velenje

Konec tedna bomo spremljali že 27 rally AMTK Velenje, kar pomeni, da je bil večkrat v Sloveniji organiziran le Saturnus. S 4 zmagami je na vrhu spiska voznikov Brane Kuzmič, trikrat pa so slavili Jemc, Peljhan in Jereb. Humar bo letos naskakoval drugo zmago. 

Preberi več

Za rally v Velenju prijavljenih kar 69 posadk!

Prva favorita sta Aleks Humar in Florjan Rus, veliko pa pričakujemo tudi od Darka Peljhana in Bernda Zanona. V diviziji 2 bomo pogrešali Marka Jerama, z zamudo pa se je prijavil Alan Pajk, tako da bo boj vseeno oster.  

Preberi več

Vodijo Humar, Vajnhandl, Kos in Mlinar

Po prvih dveh dirkah odprtega DP Slovenije v rallyju v vodstvu Aleks Humar, Friderik Vajnhandl, Luka Kos in Martin Mlinar. Prvi imam veliko prednost, ostalim tekmeci tesno sledijo.

Preberi več

Organizatorji Saturnusa zadovoljni z rezultati svojih tekmovalcev

Člani kluba organizatorja rallyja Saturnus, Slovenija avta, so na dirki slavili v diviziji 2, s sovoznikom Rusom tudi dobili rally, a so praktično vsi ostali odnehali pred ciljem. Tja sta prispela le še Jan Medved in Robert Lukovič, a bolj v ozadju.  

Preberi več

Mohamed Bin Sulayem je bil letos eden gostov rallyja Saturnus

Eden najvidnejših gostov letošnjega rallya Saturnus, je bil Mohamed Bin Sulayem iz Združenih Arabskih Emiratov, ki je na naši dirki nastopil leta 1989. V spomin na tisti nastop je prejel miniaturo njegove dirkalne Toyote.  

Preberi več

Prve ocene o uspešnosti rallyja Saturnus

Organizatorji so zadovoljni z letošnjo jubilejno izvedbo rallyja Saturnus, še posebej, ker ni bilo nobene hujše nesreče s poškodovanimi, pozitiven pa je tudi odmev na TV prenos Superspeciala.  

Preberi več

Po odstopu Logarja in Jerama povedel Pajk

V konkurenci vozil s pogonom na en par koles slovenskega DP je sobotni zadnji krog rallyja poskrbel za šokantne zasuke. Vodilna Boštjan Logar in marko Jeram sta odstopila, z minimalno prednostjo pa je soboto na prvem mestu zaključil Alan Pajk. Sicer je najhitrejši v tej skupini Južni Tirolec Bernd Zanon na 5. mestu.  

Preberi več

Najprej je povedel Grega Premrl, zdaj pa v diviziji 1 na vrhu Jan Oblak

V diviziji 1 je v prvem delu rallyja presenetil Grega Premrl, a ga je na vrhu v soboto popoldan zamenjal Jan Oblak, na drugem mestu pa presenetljivo Luka kos. Po slabšem začetku je Jernej Fakin že tretji.

Preberi več

Humar prehitel Valouška, Papež pa Pajka

Prvi nedeljski krog rallyja Saturnus je postregel s spremembami povsem na vrhu. Aleks Humar je dobil vse tri HP in povedel s 15 sekundami prednosti pred Pavlom Valouškom. Med dvopogonci je vodilni Zanon že 4. skupno, Uroš Papež pa je prehitel Alana Pajka.  

Preberi več

Humar zadel izbiro pnevmatik, Valoušek se je uštel

Aleks Humar meni, da je našel dober tempo in ne vozi povsem na meji, Valoušek pa obžaluje pomanjkanje informacij s trase, ki bi mu omogočile ustreznejšo izbiro pnevmatik.

Preberi več

Aleks Humar slavil na rallyju Saturnus

Aleks Humar je Pavla Valouška ugnal tudi na zadnji HP letošnjega rallyja Saturnus in zmagal s prednostjo dobre pol minute! Odločila je ustreznejša izbira pnevmatik v nedeljskem jutru.  

Preberi več

Humar in Valoušek izmenoma na vrhu

Po prvem sobotnem krogu in dveh prevoženih HP rallyja Saturnus je položaj na vrhu nespremenjen, v vodstvu je Pavel Valoušek, na drugem mestu pa Humar. Med dvokolesno gnanimi vozili vodi Boštjan Logar pred Markom Jeramom, v diviziji 1 pa presenetljivo Grega Premrl pred Janom Oblakom.   


Preberi več

Valoušek ni zadovoljen s popisom proge, Humar ima še rezerve

Vodilni Pavel Valoušek se pritožuje nad drsečim asfaltom in pravi, da ni uspel optimalno popisati proge. Drugouvrščeni Aleks Humar trdi, da ima še nekaj rezerve, z avtomobilom pa je zadovoljen.

Preberi več

Med vozili s pogonom na en par koles boj za vsako desetinko sekunde

V konkurenci vozil s pogonom na en par koles je boj izjemno oster, razlike pa se merijo v desetinkah sekunde. V vodstvu Logar pred Jeramom.   

Preberi več

Pogledi že usmerjeni v nebo

Nebo nad Trbovljami postaja vse temnejše, oblaki se gostijo in pogledi v vseh ekipah so usmerjeni navzgor.

Preberi več

Vodilni v dvomih glede izbire pnevmatik

Dežja je v Trbovljah sicer vse manj, a ceste so ostale mokre. Vodilna Valoušek in Humar nista prepričana v pravilno izbiro in upata, da se nista zmotila.   

Preberi več

Valoušek zaključil dan pred Humarjem

Pavel Valoušek je sobotni del rallyja Saturnus zaključil na prvem mestu,njegova  prednost pred Aleksom Humarjem pa je dobrih 25 sekund. Po težavah Semerada je četrti Darko Peljhan, tesni boji v diviziji 2 pa so za žrtve izbrali Boštjana Logarja, Miho Preka in Marka Jerama!   

Preberi več

Valoušek zadovoljen, Humar z malce grenkega priokusa

Drugi dan rallyja Saturnus je zaključen. V cilju 50 posadk, na vrhu pa Pavel Valoušek, ki ima dobrih 25 sekund prednosti pred Aleksom Humarjem. Ta je priznal, da bi v dežju lahko bolj pritisnil in bil vodilnemu Čehu bližje. 

Preberi več

Peljhan po težavah z diferencialom zadovoljen s 4. mestom

Darko Peljhan je sobotni del rallyja Saturnus končal na 4. mestu, potem, ko je Martin Semerad na HP menjal predrto pnevmatiko in izgubil tri minute in pol. Zaostanek za tretjim Behalekom ni velik, podobna pa je tudi prednost pred Zanonom.     

Preberi več

Razred N3 v izginjanju, prijavljenih le šest

Le šesterica prijavljenih v zanesljivo umirajočem razredu R3 na letošnjem rallyju Saturnus. Najviše med njimi merita Matej Grudnik in Jan Medved, a v diviziji 2 DP Slovenije nista več konkurenčna.  

Preberi več

Na štartu rallyja 63 posadk, vozniki razmišljajo o vremenu

Verifikacije in tehnični pregled je opravilo 63 posadk, ki bodo ob 16h zapeljale čez štartni oder ob dvorani Stožice. Voznike predvsem skrbi vremenska napoved za nedeljo.  

Preberi več

Superspecial dobil Valoušek pred Humarjem

Prvo HP letošnjega rallyja Saturnus, Superspecial v Stožicah, je pričakovano dobil Čeh Pavel Valoušek, ki je imel v cilju 2,4 sekunde prednosti pred Aleksom Humarjem. Presenetila sta Vaclav Kopaček s tretjim in Darko Peljhan s četrtim mestom.  

Preberi več

Potno knjigo je prevzelo 64 posadk

Potno knjigo, po kateri bodo tekmovali na 35. Rallyju Saturnus, je prevzelo 64 posadk, kar pomeni, da jih prav toliko lahko pričakujemo jutri na štartu dirke, so sporočili iz organizacijskega odbora rallyja.  

Preberi več

Ali bo Florjan Rus najhitrejši sovoznik tudi na rallyju Saturnus?

Florjan Rus je letos novi sovoznik Aleksa Humarja. Skupaj sta že slavila na prvem rallyju za DP Slovenije in zdaj želita zmago ponoviti na Saturnusu.  

Preberi več

Telefonske številke vodij hitrostnih preizkušenj

Za konkretne dogovore o problemih na hitrostnih preizkušnjah se lahko obračate na vodje hitrostnih preizkušenj, čigar telefonske številke so objavljene spodaj.

Preberi več

Christof Droste, letošnji menedžer leta, interviju

Letošnji laskavi naziv slovenskega menedžerja leta je pripadel direktorju Helle Saturnusa Christofu Drosteju. Prvič v zgodovini podeljevanja te nagrade jo je prejel tujec. Vendar je v primeru Christofa Drosteja težko govoriti o tujcu, saj se v slovenski prostor vključuje s pristno vnemo in nadvse temeljito. Aktiven je v gospodarski zbornici, na ekonomski fakulteti, vodi eno od najuspešnejših podjetij v Sloveniji in ne nazadnje, je v veliki meri zaslužen, da v Sloveniji še vedno uspemo organizirati reli Saturnus, našo največjo avtomobilistično prireditev z izjemno tradicijo.

Preberi več

35. rally Saturus se lahko prične, je sporočilo druge konference za medije

Letošnji rally Saturnus ima novega partnerja, družbo Petrol, ponovno TV prenos Superspeciala in možnost brezplačnega spremljanja dogajanja v živo prek pametnih telefonov. Na štartu se pričakuje nekaj več posadk kot lani.  

Preberi več

Za Roka Turka rally Saturnus tudi kot ogrevanje pred Evropskim prvenstvom

Morda celo edini rally, ki ga bo Rok Turk letos odpeljal na slovenskem asfaltu je odlična priložnost za priprave na vstop v Evropsko prvenstvo le dva tedna kasneje na Hrvaškem. Ambicije so visoke tako doma kot v tujini.  

Preberi več

Divizija 1 najštevilčnejša z najširšim krogom favoritov

V diviziji 1 je prijavljenih 29 posadk, favoritov pa je dolga vrsta in sedijo v različnih avtomobilih. Največ pričakujemo od Andreja Velkavrha, Mateja Oblaka in Jerneja Fakina.  

Preberi več

Prispelo je 71 prijav, posadke prihajajo iz 8 držav

Na rally Saturnus je prijavljenih 71 posasdk iz 8 držav, med njimi tudi Pavel Valoušek, Aleks Humar in Rok Turk kot glavni favoriti za zmago. Žal v Slovenijo ne bo 4 kratnega zmagovalca Vaclava Pecha juniorja.  

Preberi več

V diviziji 2 z vrhunskimi dirkalniki in nožem med zobmi

Na rallyju Saturnus in tudi v DP Slovenije bodo najostrejši boji za vrh potekali v diviziji 2. Predvsem je močna skupina odličnih voznikov v avtomobilih razreda R2. Boj bo neizprosen!  

Preberi več

Pozor, prihaja Jernej Fakin!

Mladi Kraševec Jernej Fakin  je že lani sodil v vrh Yugo pokala, letos pa namerava biti tudi v vrhu divizije 1. Po prvem rallyju mu  dobro kaže.  

Preberi več

Prispele so prve prijave!

Rok za prijave na rally Saturnus poteka in prva atraktivna imena, tako domača kot tuja, so že na spisku.  

Preberi več

Na Saturnus prihajajo svetovni prvaki

Za Peugeot 207S2000 Čeha Pavla Valouška skrbijo v moštvu Kronos, ki je leta 2006 s Sebastienom Loebom osvojilo naslov svetovnega prvaka v rallyju. Letos bodo skušali osvojiti še Saturnus!  

Preberi več